DLOUHODOBÉ KOJENÍ

DLOUHODOBÉ KOJENÍ

Kojím Sáru „už“ cca 800 dní. Tedy o něco déle, než doporučuje WHO jako dobu optimální. Do 6-ti měsíců života dítěte výlučně a pak s postupným zaváděním příkrmů až do dvou let nebo i déle, dle potřeby dítěte.

Je to moc? Je to málo? Vždycky je to „tak, jak to je“. Někdy méně, někdy více, ale každá kapka se počítá!

Každopádně platí, že dlouhodobé kojení má mnoho benefitů pro dítě i matku. A rozhodně se třeba úderem prvního roku života nemění mateřské mléko ve vodu!

Naopak, MM se stále přizpůsobuje potřebám dítěte a je pořád dostatečně výživné a prospěšné, protože obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, tuků a bílkovin, a to přesně podle potřeby dítěte! (pro pochybovače – Sára 2+ je pořád tak z 80% „jen“ kojená a přesto vypadá jako váleček!)


Můžete občas narazit na názory (i zdravotníků, což je fakt smutné!!!), že se po roce života uvolňují do mléka škodliviny a vy vlastně svým kojencům škodíte. Na to se dá říci jen WTF OMG? A ne, dlouhodobým kojením nevzniká ani nezdravá závislost na matce, jak někteří taky rádi tvrdí. Naopak, dlouhodobě kojené děti jsou samostatnější a nezávislejší. Mají totiž saturované základní potřeby, protože – jak už dobře víme – kojení není zdaleka jen o jídle!

Jaké jsou tedy ty benefity dlouhodobého kojení?

Pro dítě:
– nižší riziko nadváhy a obezity v dětském věku a tím pádem také v dospělosti, a s tím spojené snížené riziko vzniku cukrovky 2. typu, vysokého tlaku nebo kardiovaskulárních chorob
– nižší riziko infekcí a vzniku alergií
– a dokonce prý i lepší úspěšnost v testech inteligence!

A ani matka nepřijde zkrátka!
– nižší riziko rakoviny prsu a vaječníků
– nižší riziko vzniku diabetu 2. typu
– nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění, ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody

Čím déle, tím lépe!

ALE! Určitě tímto nechci říci, že ženy, co kojily krátce, pár dní nebo nekojily vůbec, se kvůli tomu musí začít stresovat nebo upadnout do frustrace, že jejich dítě nebude zdravé nebo že si mohly ušetřit různá rizika. I kojené dítě může být obézní a alergické, stejně jako několik let kojící matka může bohužel onemocnět rakovinou prsu. Cílem je pouze upozornit na to, že dlouhodobé kojení prostě MÁ SMYSL!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *